Warning: Use of undefined constant cf_page - assumed 'cf_page' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/18/201418/petrasvensson.se/public_html/wp-content/plugins/formget-contact-form/index.php on line 282 Bra att veta om aktier - Följ med på min resa!Petra Svensson

Bra att veta om aktier – Vad jag har lärt mig genom mina år som som aktieinvesterare

Här delar jag med mig av det jag har lärt mig genom åren från mitt aktieäventyr. Följ med!

Aktier – Vad är det, hur fungerar dem?information om aktier

Att en aktie är ett värdepapper, som är en andel i ett företag vet de flesta. Hur stor andel av företaget en enskild aktie är, och hur mycket den är värd, beror både på hur många aktieandelar som finns, och hur företagets lönsamhet är.

De pengar aktieägarna betalar för sina aktier utgör företagets aktiekapital, och att ge ut aktier är alltså ett sätt att finansiera ett företag. Som aktieägare har man, som princip, rätt till företagets tillgångar efter att fordringsägarna fått sitt. Man har också rätt till medbestämmande, och kan göra sin röst hörd på bolagsstämman. Sen avgör förstås storleken på aktieinnehavet hur stort inflytande man kan ha, och hur stor del av vinsten man kan få. Eventuell vinst får man då del av genom en löpande aktieutdelning. Som tidigare nämnt började jag att lära mig att investera i aktier när jag hade haft mitt egna företag i 2 år som du kan läsa mer om där.

Vad är en nyemission?

Ett företag som behöver öka sitt aktiekapital kan genomföra en nyemission. Då ger man helt enkelt ut nya aktier, och får på så sätt in mer pengar i företaget. Ofta sker detta om företaget behöver mer pengar för att kunna expandera, men i vissa fall kan det också handla om en räddningsåtgärd för att undvika konkurs. Vid en nyemission är aktiens nominella värde oftast det samma som tidigare. Däremot representerar varje aktie en mindre andel av företaget efter en nyemission, och kan alltså ge mindre inflytande för aktieägare som inte deltar i nyemissionen. Man säger att det sker en utspädning när aktiekapitalet ökar.

V i har i Sverige något som kallas A- och B-aktier. Denna indelning har i huvudsak kommit till för att de ursprungliga aktieägarna i ett företag ska kunna behålla makten även efter en nyemission. Man får in mer riskkapital, genom att ge ut nya aktier, men om dessa är B-aktier ger de bara en bråkdel av det inflytande en A-aktie ger. Gamla B-aktier kan ge så lite som en tusendels andel röster gentemot en A-aktie. Men, idag är det inte tillåtet att ge ut aktier med mindre än en tiondels andel röster, och det också på denna nivå de allra flesta B-aktier ligger idag.

Pengarna lockar vanliga personer till aktier

Att allt fler ”vanliga” människor handlar med aktier har kanske inte så mycket med möjligheterna att bestämma och påverka att göra. De flesta som ger sig in i börshandeln gör det för att försöka få så stor avkastning som möjligt på sitt sparkapital. Eftersom man idag, med datorns hjälp, kan följa aktiekurser, och också göra snabba affärer via internet, har intresset för handel med värdepapper vuxit. För många har det rent av blivit ett nöje, och ett tidsfördriv. Istället för att spela på lotto eller något annat spel där man snabbt kan förlora sina pengar, spelar man istället på börsen.

Här kan man minska riskerna genom att hålla sig uppdaterad, och lära sig om både företag och finansmarknaden. Spel som lotto och liknande handlar till stora delar om slump och tur, medan handel med aktier bara är hasardartat för den som inte har en aning om vad det hela handlar om. Visst kan man förlora pengar på aktier, men om man inte tar de allra största riskerna, och hela tiden håller koll på utvecklingen hinner man flytta sitt innehav om något är på gång. Kanske till ett något lägre värde än man köpte för, men ändå med största delen av kapitalet i behåll.

aktierFör många har det också blivit en sport att verkligen lära sig allt, och vara mycket aktiv med sina placeringar. Det har också gjort att det finns en stor skara människor, inte bara bland finansvärldens toppar, som kan tjäna ganska stora pengar på sin aktiehandel.

För den som vill försöka sig på detta med aktier finns det några saker som är bra att tänka på i ett första skede. Bland annat är det viktigt att förstå vilka faktorer som kan påverka vad en aktie kostar på börsen.
Priset styrs förstås av hur bra bolaget går. Vinsten och vinsttillväxten har en stor betydelse för aktiens pris. Men, priset påverkas också av ränteläge, konjunktur och hur börsen som helhet ser ut. Börsen har naturliga svängningar, där priser går upp och ned, och detta påverkar naturligtvis alla de enskilda aktier som köps och säljs. En annan sak som också kan påverka priset är mediebilden och det så kallade flockbeteendet. Det är mycket vanligt att handeln med aktier i ett företag som får stor medieuppmärksamhet ökar. Folk har helt enkelt en tendens att köpa aktier i bolag de hör mycket talas om. Detta kan vara bra att ha i åtanke när man står i begrepp att köpa aktier. Kanske är det värt att vänta med att köpa tills uppmärksamheten lagt sig, och priserna troligen sjunker.

Kommentera